5 vecí, ktoré na motorke nerob

Na motorke nie si nikdy v bezpečí. Motorkári sa do “krízových” situácií dostávajú čoraz častejšie, a preto by každý motorkár, ale hlavne začiatočník, mal vedieť, čo nemôže robiť na motorke.

1. Preceňovať sa

Nikdy nejazdi nad svoje schopnosti. Či už ide o rýchlosť na rovinke alebo v zákrute, vždy jazdi svojim tempom. To, že motorkár pred tebou prešiel zákrutu v 80-tke neznamená, že ju tak prejdeš aj ty. Čas, tréning a odjazdené kilometre nenahradíš vysokým výkonom ani kvalitnou výbavou.

2. Brzdiť v zákrute

Pri brzdení v zákrute sa môžu stať dve veci:

1. Motorka sa z náklonu vyrovná.

2. Motorka dostane šmyk na predné koleso. Buď skončíš na zemi, alebo v protismere.

V zákrute nikdy nebrzdi, nepreraďuj, ani prudko nepridávaj plyn. Svoju nájazdovú rýchlosť musíš upraviť ešte predtým, ako vletíš do zákruty. Ak to náhodou prepáliš, máš len veľmi málo času na správne zareagovanie. Preto v zákrutách, ktoré nepoznáš, jazdi radšej pomalšie.

3. Pozerať sa na prekážku

Keď prechádzaš zákrutou, musíš sa pozerať von zo zákruty a na smer, ktorým chceš ísť. Nemôžeš sa pozerať na strom, stĺp alebo inú prekážku, ktorá je pri ceste. Motorka ide tam, kam sa pozeráš. V krízových situáciách vždy pozeraj na cestu, ktorou môžeš vykľučkovať a nie na prekážku.

4. Vletieť do prvej zákruty

Ak so studenými pneumatikami vletíš do zákruty, rozbiješ motorku aj seba. Pneumatiky je potrebné zahriať prejdením niekoľkých kilometrov, aby fungovali správne. Záleží to hlavne od vlastnosti pneumatík a teploty asfaltu. Preto by si mal najskôr pár zákrut prejsť pomalšie a až potom ťahať za plyn.

5. Spoliehať sa na ostatných

Na motorke platí pravidlo: Nikdy nikomu never. Auto, ktoré dáva smerovku, neodbočuje. Vodič, ktorý sa na teba pozerá, ťa vlastne nevidí. Hlavná cesta nie je hlavná a prednosť nikde neplatí. Vždy predvídaj. Dodržuj dostatočný odstup od ostatných vozidiel, aby si vedel včas zareagovať. Na motorke musíš byť vždy o krok vpred pred ostatnými.


Bonus: Neprestať jazdiť

Jazdi stále a veľa. Každým kilometrom sa z teba stáva lepší motorkár.

Ak by si ty mohol dať nejakú radu začínajúcim motorkárom, čo by to bolo? Napíš nám ju do komentára pod článok.

 
 

Páčil sa ti tento článok? Daj o ňom vedieť aj svojim priateľom na Facebooku.

pozrieť ďalšie články pozrieť tričká

Sleduj nás aj na Instagrame