7 tipov pre jazdenie na motorke v daždi

Aj jazdu v daždi si môžeš užiť naplno. Stačí, ak budeš vedieť, na čo si máš dať pozor, čomu sa vyhnúť a čo si obliecť. Týchto pár rád ti pomôže zvládnuť jazdu pohodlne a hlavne bezpečne.

1. Vzdiaľ sa

Odstup od áut a ostatných motoriek by si mal dodržiavať v každom počasí. V daždi toto pravidlo platí dvojnásobne. Okrem toho, že auto pred tebou nebude na teba zbytočne špliechať ešte viac vody, tvoja brzdná dráha sa pri mokrej ceste predĺži a brzdiť musíš opatrnejšie. Nechaj si dostatok času a priestoru na reakciu.

2. Používaj zadnú brzdu

Nastal ten správny čas. Po dlhom čase musíš opäť použiť aj zadnú brzdu. Brzdiť musíš s citom, obomi brzdami a tak, aby si sa nedostal do šmyku. Ak dostaneš šmyk na zadné koleso, stále vieš motorku ovládať. Ak však dostaneš šmyk na predné koleso, ideš rovno aj s motorkou k zemi. Predvídaj, brzdi s citom a používaj zadnú brzdu.

3. Opatrne s plynom

Do šmyku ťa môže dostať nielen nesprávne brzdenie, ale aj prudké pridávanie a uberanie plynu. Aj tu musíš byť opatrný a plyn pridávať/uberať postupne a s citom, inak sa ti zadné koleso dostane do šmyku. Snaž sa jazdiť čo najplynulejšie a zabrániš tak nepríjemnému pádu.

4. Pozor na značenie na ceste

Veľký pozor si daj na značenia na ceste. Hlavne priechody pre chodcov sú počas dažďa veľmi šmykľavé. Pokiaľ môžeš, vždy sa všetkým značeniam na ceste vyhni. Ak sa však dostaneš na červeno-biely priechod cez celú cestu alebo podobné značenie, nerob nič. Nepridávaj, nespomaľuj, nebrzdi. Cez všetky značenia musíš prechádzať rovno, nikdy nie v náklone.

5. Plynule ďalej zájdeš

Či si na rovnej ceste, alebo prechádzaš zákrutou, tvoja jazda musí byť čo najviac plynulá. Len tak minimalizuješ riziko šmyku a pádu. Snaž sa vyhnúť zbytočnému brzdeniu a pridávaniu, ktoré prenášajú viac váhy na jedno koleso. Na jazdenie v daždi musíš mať cit. Musíš vnímať všetky informácie, ktoré ti motorka dáva a vedieť, kde je hranica, ktorú nemôžeš prekročiť.

6. Buď viditeľný

Motorkári sú slabo viditeľní aj počas ideálneho počasia. V daždi ťa preto niektorí vodiči nemusia vidieť vôbec. Ak nemáš na bunde alebo kombinéze reflexné prvky, ktoré zvýšia tvoju viditeľnosť, mysli na to aspoň pri výbere nepremoku. Viditeľnosť v reflexnej bunde alebo nepremoku je viac ako 10-násobne vyššia. Nespoliehaj sa na schopnosti ostatných vodičov.

7. Obleč sa do dažďa

Zvoliť si vhodnú výbavu môže byť niekedy ťažké. No pokiaľ sa chystáš na dlhší výlet, určite si so sebou zober aspoň nepremok. Ak máš na motorke viac miesta, zídu sa ti aj návleky na ruky a na topánky. Hlavne počas leta, keď jazdíš len v perforovanom oblečení.

Aby si počas dažďa niečo videl a zabránil zahmlievaniu, použi na štít prilby sprej alebo pinlock vložku proti zahmlievaniu. V hustom daždi oceníš, ak sú tvoje rukavice vybavené gumeným prúžkom na stieranie vody. Ak takýto prúžok nemáš, môžeš si zakúpiť aj samotný nadstavec na rukavicu.

Úplným základom je stav pneumatík. Tie jediné ťa držia na ceste, a preto by si na nich rozhodne nemal šetriť. Pokiaľ máš k dispozícii kontrolu trakcie, ABS alebo palivové mapy, určite ich využi. Pomôžu ti zvládnuť jazdu v daždi bezpečnejšie a pohodlnejšie.

 
 

Páčil sa ti tento článok? Daj o ňom vedieť aj svojim priateľom na Facebooku.

pozrieť ďalšie články pozrieť tričká

Sleduj nás aj na Instagrame