Kde všade (ne)potrebuješ diaľničnú známku

Asi každý z nás má radšej vedľajšie cesty plné zákrut ako dlhé rovné diaľnice. Ale práve diaľnice ťa vedia dostať k novým vzdialeným serpentínam, bočným cestičkám a novým miestam na jazdenie. Nech sa už vydáš akýmkoľvek smerom, nezabudni sa uistiť, či potrebuješ alebo nepotrebuješ diaľničnú známku.

Slovensko a Česko

Na Slovensku a v Česku sa ešte stále môžeme voziť bez diaľničnej známky. To však ale neplatí pre 3-kolky, 4-kolky, alebo motorky so sajdkou. Tie musia mať klasickú diaľničnú známku ako autá. My, dvojkolesoví, jazdíme bez poplatkov.

dialnice zadarmo

Rakúsko

Rakúske diaľnice sú spoplatnené aj pre motorkárov. Najlacnejšia je 10-dňová známka, za ktorú zaplatíš 12,30 €. Vieš si ju zákúpiť na rakúskych pumpách a aj na niektorých pumpách na Slovensku. Takisto si ju môžeš kúpiť online na stránke https://digitale-vignette-online.at/sk?gclid=CjwKCAiA7IGcBhA8EiwAFfUDsSpAm8TVlVulsRn2y2RigxWij-4UBLzc-ETDHvkoZ0Gh-vrshaqCChoCj8MQAvD_BwE .

Maďarsko

V Maďarsku sú diaľnice pre motorkárov taktiež spoplatnené. 10-dňová známka ťa bude stáť 9,90 €. Zakúpiť si ju vieš priamo na hraničných priechodoch alebo na tejto stránke https://digitale-vignette-online.hu/sk?gclid=CjwKCAiA7IGcBhA8EiwAFfUDsbX91XbtAP2UgqHHN_X-_p22_IIYIcApPC26WBwdiDzBbytoZ_T51RoCv8UQAvD_BwE.

Chorvátsko

Cestarina alebo mýto, ktoré majú Chorváti, je spoplatnené podľa prejdeného úseku diaľnice. Cena je pre motorky nižšia ako pre autá. Napríklad za úsek Zagreb – Rijeka zaplatíš necelých 6 €. Platiť sa dá v hotovosti (eurami a kunami) alebo kreditnou kartou. Prehľad všetkých úsekov a poplatkov nájdeš na https://www.hac.hr/en/toll/toll-rates (motorky patria do kategórie IA).

kolona cestarina

Slovinsko

Slovinsko patrí k drahším krajinám, čo sa diaľničných poplatkov týka. Pre motorky majú k dispozícii týždennú známku za 7,50 €. Treba si teda dať pozor pri plánovaní výletu. Zatiaľ, čo ostatné krajiny majú 10-dňové známky, v Slovinsku sú len 7-dňové. Známku si môžeš kúpiť na hraničných priechodoch alebo na pumpách v okolí či využiť stránku https://evinjeta.dars.si/selfcare/en.

Poľsko

Poľsko má pomerne veľkú časť diaľníc bez poplatkov. Spoplatnené úseky su platené mýtom a cena je rovnaká pre autá aj motorky. Každý úsek je spoplatnený inou sumou, preto je dobré si trasu vopred overiť, napr. tu https://etoll.gov.pl/sk/lahke/e-ticket/sadzby/.

dialnice zadarmo

Taliansko, Francúzsko, Španielsko

Podobne ako v Chorvátsku, aj v týchto krajinách sa využíva mýto namiesto diaľničnej známky. Motorky tu majú oproti autám trochu nižšie poplatky, ale priprav sa na to, že priplácať si budeš za niektoré tunely, vyhliadkové trasy a pod. Väčšina z nich ale stojí za to a nebudeš ľutovať tých pár eur navyše.

Rumunsko, Bulharsko

Obe krajiny majú diaľnice pre motorky bez poplatkov. Priplatiť si ale môžeš za prejazd cez niektoré mosty alebo tunely.

Ak ti tu nejaká krajina chýba a chcel by si, aby sme ju doplnili, napíš nám ju do komentára nižšie.

 
 

Páčil sa ti tento článok? Daj o ňom vedieť aj svojim priateľom na Facebooku.

pozrieť ďalšie články pozrieť tričká

Sleduj nás aj na Instagrame