Ako zvládnuť 30 stupňov na motorke

Ak si chceš jazdu na motorke užiť aj v letných horúčavách, poradíme ti ako jazdiť pohodlne a bezpečne počas celého leta.

Slnko a voda

To, že pred slnkom sa treba chrániť, nie je žiadna novinka. Inak tomu nie je ani na motorke. Ak sa nechceš spáliť, musíš sa poriadne obliecť a zakryť pred slnkom. Nezabudni ani na kuklu alebo šatku, ktorá ti schová a ochráni krk.

Najdôležitejšie je dodržiavať pitný režim. Ak si so sebou nemôžeš zobrať nič na pitie, mysli na to aspoň počas jazdy a zastav sa na pumpe alebo v bufete pri ceste. Okrem krátkej prestávky na schladenie, môžeš dotankovať seba aj motorku.

Čo si obliecť

Žiadne tričko a šortky! Aj v lete sa na motorku musíš vedieť obliecť tak, aby si bol v bezpečí a zároveň si užil jazdu čo najviac. K tomu ti pomôže perforovaná kombinéza alebo bunda, ktorá tvoje telo schladí počas jazdy. Niektoré z nich majú na sebe viaceré zipsové otvory pre lepšie odvetrávanie, ktoré ti v horúcom počasí určite pomôže.

Ľahká letná bunda je najlepším riešením na jazdenie v lete, hlavne v meste alebo na kratšie vzdialenosti. Aj pri takýchto bundách sa samozrejme kladie dôraz na bezpečnosť a sú vybavené všetkými dôležitými chráničmi.

Letné rukavice

Ak už máš vhodnú kombinézu alebo bundu, nemôžeš zabudnúť ani na rukavice. Každý motorkár by mal mať vo výbave aspoň jedny letné. Oproti klasickým rukaviciam sú viac perforované, lepšie odvetrávané a budeš sa v nich cítiť pohodlne aj pri vysokých teplotách. Lepšiu voľbu na leto nenájdeš.

Termo aj v lete

Funkčné oblečenie ti pomôže nielen v zime, ale aj v lete. Termoprádlo neabsorbuje vlhkosť a tým ju pomáha rýchlejšie odparovať, čím ochladzuje telo a udržuje jeho optimálnu teplotu. Ak ešte žiadne termo oblečenie nemáš, určite si ho čo najskôr zaobstaraj. Využiješ ho nielen na motorke, ale aj pri športe alebo turistike.

Zabudni na tenisky

V ponuke nájdeš veľa druhov a kombinácií obuvi, vďaka ktorej môžeš aj v lete jazdiť pohodlne a bezpečne. Opäť je veľmi dôležitá perforácia, vďaka ktorej je noha dobre odvetrávaná, ale stále poriadne chránená. Ak by ti ani perforácia nestačila, niektoré modely sa vyrábajú aj s uzatvárateľnými otvormi pre lepšie prúdenie vzduchu.

Opaľovanie cez prilbu

Ani tmavý štít na prilbe ťa dostatočne neochráni pred slnkom. Aby si po celom dni na motorke neskončil spálený od slnka, použi opaľovací krém na tvár, prípadne aj krk, ak je to potrebné. Taktiež si nezabudni na prilbe otvoriť všetky prieduchy, vďaka ktorým bude lepšie odvetrávaná.

Chladiaca vesta

V horúcom počasí ti určite pomôže aj chladiaca vesta, ktorá ti spríjemni jazdu a udrží ťa v pohodlí. Vestu jednoducho naplníš vodou, ktorá ťa počas jazdy bude chladiť. Keď sa všetka voda z vesty odparí, stačí ju doliať a môžeš sa voziť ďalej. V ponuke nájdeš rôzne druhy a niektoré z nich dokonca vydržia chladiť až tri dni.

Pokiaľ máš kombinézu alebo bundu, do ktorej sa dá vložiť camelbag, cez ktorý môžeš piť vodu počas jazdy, určite to využi. Dodržiavanie pitného režimu je v horúcich dňoch najdôležitejšie. Viaceré prilby už majú zabudovanú prípravu na zapojenie tohto systému. Ak takúto možnosť nemáš, môžeš si zakúpiť celú sadu na zapojenie, vrátane samotného batohu na vodu.

 
 

Páčil sa ti tento článok? Daj o ňom vedieť aj svojim priateľom na Facebooku.

pozrieť ďalšie články pozrieť tričká

Sleduj nás aj na Instagrame